28 mrt

Donderdag 17 maart zijn we met de groepen 8 op Kunstkijkdag door heel Amsterdam gegaan. Het was een hele leuke dag waarbij we 3 locaties hebben bezocht. We hadden heel veel geluk met het weer, we konden heerlijk in de zon lunchen en we hebben ook een flinke wandeling gemaakt. Hieronder hebben doen een aantal kinderen verslag van de locaties die we hebben bezocht:

10.00 De Melkweg
We werden daar verwelkomd en geleid naar een zaal (je zag er veel apparatuur en een lichtshow). Ook hoorden we goede muziek! En er waren veel kinderen van verschillende scholen. Eerst bleven we een beetje aan de zijkant staan, maar daarna gingen we helemaal los!!Er was een optreden van Skinto en friends (Skinto is een hele goede hip hopper.). Er mochten 4 kinderen op het podium dansen, helaas waren het geen kinderen van onze school. Ze moesten eerst gewoon normaal dansen en toen zei Skinto dat ze als malloten moesten dansen en dat was erg grappig. Het was een heel leuk begin van de dag. (Israe en Aya A., 8A)

12.00 Onze Lieve Heer Op Solder
Daarna gingen we naar Onze Lieve Heer Op Solder. Er waren twee gebouwen: een bezoekerscentrum en het verbouwde museum. Om van het bezoekerscentrum naar het verbouwde museum te gaan was er een tunnel onder die twee gebouwen. Voor we naar binnen mochten moesten we een soort van blauw/gele sloffen aan doen. We moesten die sloffen aan doen om de vloer niet te beschadigen.
Onze Lieve Heer Op Solder is een museum met een soort van geheime kerk. Het was vroeger een geheime kerk omdat Katholieken geen eigen kerken mochten bouwen. Op zolder je eigen geheime kerk bouwen mocht wel! Dit heet een huiskerk. Bij het museum hoort ook een 17eeeuws woonhuis, met smalle trappen en gangen. We hadden daar rond gekeken en kregen een rondleiding van twee aardige vrouwen die het goed uitlegden. We zagen daar een oude keuken, oude kamer, bijkeuken en een kerk. Op het eind moesten we een symmetrische tekening maken van de mooiste zaal van het museum. De hele klas vond het een boeiend museum. (Kayra, Mourad en Afra, 8A)

14.00 Kriterion
Aan het einde van de dag gingen we naar de film in Kriterion. Dit is een bioscoop waar studenten de baas zijn. De stoelen zaten lekker en we waren enthousiast. Van tevoren wisten we al welke films we zouden gaan kijken. Dat hadden we besproken in de klas. De eerste film was een documentaire en hij heette’ Lydia blijft’. Het ging er over dat Lydia bang was dat ze het land uitgezet moest worden. Ze was meer dan 7x verhuisd. Later werd ook gezegd dat de filmmaakster een stuk taart met Lydia is gaan eten omdat ze 12 jaar is geworden. Deze documentaire duurde maar 15 minuten.
Daarna keken we de speelfilm ‘One happy day’. Het ging erover dat Serwin de beste vriendin van Auke was. Serwin zou het land uitgezet zou worden maar dat pikt de klas van Serwin natuurlijk niet en daarom voeren ze actie en bedenken een plan om haar te redden. Aan het einde van deze film gingen we met iedereen weer terug met tram 7. (Chaima & Sara, 8a)