08 dec

Bij de kanjertraining hebben we het gehad over complimenten. Een compliment kan over verschillende dingen gaan. Wat iemand kan (voetballen), wat iemand heeft (mooie spullen), hoe iemand doet (behulpzaam), wat iemand weet (veel over planeten), hoe iemand eruitziet (kleren). Een compliment is ‘gratis’, je hoeft er niets voor terug. Gewoon omdat je iets aardigs tegen de ander wil zeggen. We hebben elkaar in de klas mooie complimenten gegeven zoals:

‘Je bent stoer’ ‘Je hebt mooie haren’ ‘Je bent heel aardig’ ‘Je kan goed gamen’ ‘Je hebt heel vaak de witte pet op’ ‘Je bent mijn beste vriend(in)’ ‘Je kan goed uitleggen’ ‘Je bent grappig’ ‘Je bent behulpzaam’ ‘Je bent te vertrouwen’.

Ook hebben we geleerd dat je altijd gevoel hebt. Waar je ook bent, wat je ook doet. Je voelt je bijvoorbeeld prettig of juist niet. We hebben geleerd op een compliment te reageren met ons gevoel. ‘Dankjewel, dat vind ik prettig om te horen’ of ‘Ik vind dat niet zo fijn om te horen’.

Ter afsluiting van de les hebben we een oefening gedaan waarbij we elkaar moeten vertrouwen. We hebben sommige kinderen en zelfs de juf opgetild. De kinderen die gingen tillen zeiden: ‘ik ben te vertrouwen, ik laat je niet los, ik lach je niet uit en ik haal geen vervelende grappen uit.’ Daarna tilde we met z’n alle de persoon op. Als laatste hebben we met de hele klas de juffrouw opgetild. Zoals je op de foto kunt zien vond de juffrouw het wel een beetje spannend!